Behandling

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabbhuvudlöss och flatlöss. Tenutex® kutan emulsion finns i tub om 100g hos ditt apotek (står i kylen).

Observera att läkaren kan ha ordinerat läkemedlet för annat användningsområde och/eller med annan dosering än angiven i bipacksedeln. Följ alltid läkarens ordination och anvisningar på etiketten på läkemedelsförpackningen.

Behandling av Flatlöss (Pediculosis pubis) med Tenutex®
Massera skrev, armhålor och andra hårbevuxna ställen på kroppen (benen) med Tenutex®. Huvudhåret behöver i regel inte behandlas, men skulle lössen uppträda där, behandlar man som vid huvudlöss. Tenutex® får inte användas kring ögonen. Vid flatlöss i ögonhår bör läkare kontaktas. Vänta med all kroppstvätt i 2 dygn efter Tenutex® behandlingen.

Om man misstänker eller hittat flatlöss och/eller ägg i ögonbrynen eller på ögonfransarna ska man kontakta en läkare för behandling. De receptfria alternativ som finns på apotek är inte rekommenderade att använda kring ögonen. I regel används enbart pincett och vaselin för att avlägsna flatlöss på dessa områden.

Det är även viktigt att sanera omgivningen vid behandling av flatlöss. Flatlöss kan överleva utanför människokroppen och utan blod i upp till 24 timmar. Tvätta kläder, sängkläder och handdukar i 60 grader. Föremål som inte kan tvättas lika lätt bör förslutas i påsar i runt 30 dagar för att säkerställa att alla flatlöss har dött.  

Tips vid flatlöss
– Sanera omgivningen mot flatlöss för att minimera risken för återsmitta.
– Rengör badrum noggrant.
– Tvätta allt som kan rengöras i maskin.
– Informera de personer som kan ha blivit smittade så att spridning kan minimeras.
– Undersök hela familjen och behandla alla drabbade samtidigt.
– Om behandlingen mot flatlöss inte avlägsnar alla löss bör läkare kontaktas.

 

 

Sidan uppdaterades 2016-01-08. 

Läkemedelsinformation

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabb, huvudlöss och flatlöss. Tenutex® är en kutan emulsion som innehåller disulfiram/bensylbensoat. Tala med läkare eller sjuksköterska innan du använder Tenutex® för behandling av flatlöss. Vid behandling av flatlöss: Massera skrev, armhålor och andra hårbevuxna ställen på kroppen (t.ex. benen) med Tenutex®. Huvudhåret behöver i regel inte behandlas, men skulle lössen uppträda där, behandlar man som vid huvudlöss. Vänta med all kroppstvätt i 2 dygn efter Tenutex® behandlingen. Kontakt med ögonen skall undvikas. Flatlöss i ögonhår bör därför ej behandlas med Tenutex®. Innehåller cetostearylalkohol som kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Läs bipacksedeln noga före användning.