Symptom

Hur vet man om man drabbats av flatlöss?
Det främsta symtom som visas vid infektion av flatlöss är irriterande klåda. Det tar ungefär en månad från smittillfället till att flatlössen är fullvuxna och börjar orsaka irriterande klåda genom bett i huden. Klådan är oftast kraftigare under nattetid och kan orsaka sömnsvårigheter. 

Flatlusen är väl kamouflerad och eftersom den är så liten är den svår att upptäcka. När den sugit blod sväller den och blir mörkröd. Lusens avföring bildar ett rödbrunt pulver som ibland kan upptäckas på huden eller i underkläderna. Vid riklig förekomst kan blåaktiga runda fläckar ses på bål och lår. Dessa fläckar uppstår efter flatlusens bett. 

Det är viktigt att inte riva eller klia intensivt på det drabbade hudområdet då flatlusens bett samt intensivt kliande kan leda till att sår blir infekterade. För att dämpa klådan kan man smörja hudområdet med en hydrokortisonkräm som finns receptfritt på apotek. Det är vanligt att klådan fortsätter efter behandling. Detta betyder i regel inte att behandlingen misslyckats utan istället att den utvecklade överkänslighetsreaktionen mot flatlössen fortfarande sitter kvar i huden. 

Flatlössen sprids nästan alltid genom direktkontakt eller mellan personer som sover i samma säng. För att minimera smittrisken är det viktigt att tala öppet om flatlöss och informera berörda partners som kan ha blivit smittade.

 

 

Sidan uppdaterades 2016-01-08.

Läkemedelsinformation

Tenutex® är ett receptfritt läkemedel som är verksamt mot skabb, huvudlöss och flatlöss. Tenutex® är en kutan emulsion som innehåller disulfiram/bensylbensoat. Tala med läkare eller sjuksköterska innan du använder Tenutex® för behandling av flatlöss. Vid behandling av flatlöss: Massera skrev, armhålor och andra hårbevuxna ställen på kroppen (t.ex. benen) med Tenutex®. Huvudhåret behöver i regel inte behandlas, men skulle lössen uppträda där, behandlar man som vid huvudlöss. Vänta med all kroppstvätt i 2 dygn efter Tenutex® behandlingen. Kontakt med ögonen skall undvikas. Flatlöss i ögonhår bör därför ej behandlas med Tenutex®. Innehåller cetostearylalkohol som kan ge lokala hudreaktioner (t.ex. kontakteksem). Läs bipacksedeln noga före användning.